3x3 Ostali sportovi

Održan promotivni basket turinir u ogranizaciji kluba Čačak 3×3 (FOTO)

U gradu košarke osnovan je još jedan klub, ČAČAK 3×3. Pokretači priče su Sanjin Balaš, Uroš Mijajilović i Aleksandar Bjelić. Balaš je inicijator priče, u kontaktu je sa 3×3 akademijom iz Novog Sada, dok se logistikom, treninzima i ostalim stvarima brinu Bjelić i Mijajilović koji je zalegao u organizaciji i promociji turnira.

„Prvi cilj je da se napravi što bolja ekipa i da se ostvari što bolji rezultat zbog popularizacije samog sporta. Dalje, grad Čačak nije imao 3×3 klub, a ima veliki potencijal, od košarkaške tradicije do sadašnjeg igračkog kadra. Ne smemo zaboraviti na legendarni turnir na Želovom i da je lokalna samouprava, do sada, izdvojila značajna sredstva za organizaciju 3×3 turnira. Ekipa ČAČAK 3×3 je, za mesec dana, uspela da na prvom državnom turniru bude četvrta, a na drugom regionalnom turniru sedma”, podvlači Uroš Mijajilović.

Na svog kolegu profesor fiskulture, nekadašnji kondicioni i prvi trener Borca i Železničara Aleksandar Bjelić se nadovezuje i podvlači.

„Osnovna ideja je da igraju momci iz samog Čačka. Imamo dobre konecije i mogućnost angažovanja košarkaša iz drugih gradova i inostranstva, ali naša želja je da afirmišemo košarkaški Čačak i u ovom segmentu. Ne sme se zaboraviti da je 3×3 olimpijski sport. Pored takmičenja na državnom i regionalnom nivou uzećemo učešće organizacije na višem nivou kako bi se dobili FIBA bodovi“, kaže Bjelić.

Za ljude koji bi želeli da znaju kako se održavaju takmičena 3×3 trener Uroš Mijajilović pojašnjava.

„Sve je po principu teniskih turnira. Grend slemovi su reprezentativna 3×3 takmičenja na nivou EP, SP, svetskog kupa i OI. Mastersi i čelendžeri nisu organizovani u Srbiji koja je dala najviše igrača i praktično je kolevka 3×3 sporta preko Buluta, Ždera i ostalih igrača. Naš konačni cilj je uspostavljenje veze sa srpskom 3×3 akademijom iz Novog Sada. Oni su iskoristili svoje velike planetarne uspehe, za otvaranje akademije. Tu dolaze ekipe na sparingovanje, usavršavanje, na treninge…Svetski krem, kada krene evropski tur, koji traje dva meseca, ne ide svojim kućama svakih sedam dana već trenira u Novom Sadu. To je sada prilika za nas i za Čačak. Miran grad, auto – put, aerodrom, košarkaška infrastruktura su tu, a mi možemo biti idealni za sparingovanje, treniranje, punjenje baterija između evropskih turnira. Imamo punu podršku naših najboljih igrača koji su došli, na dan, da nas podrže i odmah otputovali za Japan gde su bili prvi“.

ČAČAK 3×3 takmičiće se u tri lige.

„Roda 3×3 liga koju organizuju KSS i 3×3 imaju 27 letnjih turnira i pet zimskih. MTS 3×3 se igra na nivou regiona, biće turnira organizovanih u Beču, Banja Luci, Derventi, Podgorici i ostalih organizovanih po celoj Srbiji. Treći tirnir je 3×3 Bet turnir koji se održava samo u Beogradu odnosno Zemunu, konstatuje Mijajilović.

Trener Bjelić najavljuje događaje koji očekuju ČAČAK 3×3.

„U dogovoru sa SRC Mladost, juče smo organizovali turnir u dvorani kraj Morave. Promovisali smo naš prvi tim. Održan je turnir za mlađe kategorije i seniore na nivou Čačka. U okviru turnira Zicer, 29. juna, biće održan turnir 3×3 u našoj organizaciji, sa ciljem da promovišemo sport, pravila igre“, zaključuje Bjelić.

Kablarnet

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *