Kajak Ostali sportovi

Kraljevčanin Vuk Bazić ispisao istoriju srpskog kajaka

Kraljevački sportista Vuk Bazić prvi je Srbin kome je pošlo za rukom da se plasira u polufinale Svetskog prvenstva za kajakaški podmladak koje je održano u Krakovu ove godine. Svojim plasmanom u polufinalu discipline K1, mladi talentovani kajakaš postao je 38. junior planete i time se upisao u istoriju srpskog slaloma.

Vuka Bazića i njegovog trenera, selektora reprezentacije, Gorana Jovanovića, povodom ovog veoma značajnog uspeha, primio je gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić zajedno sa pomoćnikom za sport Milošem Simovićem i predsednikom Sportskog saveza Kraljeva Aleksandrom Daiševićem.

Kako je istakao gradonačelnik, Kraljevo je grad košarke, odbojke, mesto koje je iznedrilo veliki broj odličnih fudbalera i Crvene Zvezde i Partizana, i reprezentativaca, ali je i grad kajaka.
„Mi imamo dugu tradiciju kajaka, iz samog Kraljeva, iz Ušća, a Vuk Bazić je neko ko tu tradiciju nastavlja“, istakao je Terzić, podsetivši na to da se Vukov trener Goran Jovanović kvalifikovao za Olimpijske igre 1992. godine u Barseloni, ali zbog sankcija međunarodne zajednice nije u njima učestvovao.

„Goran je svoje znanje preneo na mladog Vuka koji je do sada čak pet puta proglašen za mladog sportistu grada Kraljeva u različitim konkurencijama, a i petostruki je prvak naše države. Vuk predstavlja državu i u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji, učestvuje na evropskim šampionatima i svetskim prvenstvima, i iako ima tek 17 godina postao je uzor mladim kajakašima u našem gradu“, izjavio je gradonačelnik, poželevši Vuku da niz medalja nastavi i na narednim prvenstvima koja ga očekuju.

„Uveren sam da će Vuk, kao i njegov trener Goran Jovanović, uspeti da se kvalifikuje na Olimpijske igre i da ćemo svi zajedno imati priliku da ga dočekamo ne kao učesnika, nego kao šampiona“, poručio je Terzić.
Prema njegovim rečima, Grad je uvek spreman da pomogne, da obezbedi finansijska sredstva kako bi sportisti mogli da treniraju, a na njima je da ostvare dobre rezultate i postignu željeni uspeh.
Pomoćnik gradonačelnika zadužen za sport Miloš Simović čestitao je mladom kajakašu na postignutom uspehu, ali i njegovom treneru, klubu i porodici koji su značajna podrška i delom zaslužni za njegove uspehe. On je istakao da se Vuku Baziću predviđala svetla budućnost još od prvih koraka koje je načinio u ovom sportu.

„Vuk godinama pokazuje izvanredne rezultate koji se sada pretaču u internacionalnu scenu i zahvaljujući njemu imamo čime da se podičimo i da pokažemo šta sve iz kraljevačkog kajaka može da potekne i na evropskom i na svetskom nivou. Ponosan sam jer je Vuk danas predstavnik svih mladih u Kraljevu i primer svim budućim šampionima kako jedan sportista treba da predstavlja svoj grad“, naglasio je Simović.
Vuk Bazić zahvalio je gradonačelniku grada Kraljeva, pomoćniku gradonačelnika i predsedniku Sportskog savezu Kraljeva na prelepom prijemu i simboličnim poklonima.

Kako ističe, godina mu je prošla u izvanrednim rezultatima, jer je ostvario ciljani uspeh za ovu sezonu plasiravši se u polufinale na Svetskom prvenstvu, a naredne godine ga očekuje seniorsko Evropsko prvenstvo u Sloveniji i LJubljani, kao i Svetsko prvenstvo za juniore i mlađe seniore u Slovačkoj.
„Istrajnost, upornost, trud i radu su bitni, ali i ljubav prema sportu kojim se bavite“, poručio je Vuk svim mladim sportistima, istakavši da sa verom u sebe, malo sportske sreće i puno odricanja svaki trud se isplati.

Mladi Kraljevčanin kajakom je počeo da se bavi 2015. godine, sa svega devet godina, a sve zahvaljujući manifestaciji „Veseli spust“ na kojoj je sasvim slučajno upoznao kajakaše koji su išli u pratnji spustaša. Na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu za juniore u Krakovu, učestvovala je 51 zemlja sa više od 500 učesnika, a Vuk Bazić se među njima izborio za 38. poziciju. Prošlog vikenda talentovani Kraljevčanin osvojio je titulu i na Prvenstvu Srbije u spustu – disciplina srpint i tako postao trostruki prvak države u pojedinačnoj konkurenciji u disciplinama klasik, slalom i sprint.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *