Vesti

Sve spremno za 20. Bogojavljensko plivanje, blizu 200 Čačana i Čačanki zaplivaće za Časni krst

Čačak – Plivanje za Časni krst na Gradskoj plaži u Čačku ove godine na Bogojavljenje, u petak 19. januara Sve spremno za 20. Bogojavljensko plivanje, blizu 200 Čačana I Čačanki zaplivaće za Časni krst

okupiće blizu 200 takmičara, među kojima za sada ima i pet pripadnica lepšeg pola. Od obnavljanja ove duhovne manifestacije 2005. godine najodvažniji mladići i devojke po 20. put na Bogojavljenje zaplivaće Zapadnom Moravom u nameri da prvi stignu do zaleđenog krsta.

“SC Mladost kao ustanova već 20 godina organizuje ovu manifestaciju koja iz godine u godinu biva dignuta na viši nivo. Na Bogojavljanje svi putevi vode ka gradskoj plaži i potrudićemo se kao i prethodnih godina još jednom na plaži napravimo ambijent koji će se prepričavati. Pozivam naše sugrađane da prisustvuju ovoj tradicionalnoj manifestaciji i daju podršku odvažnim plivačima , rekao je direktor SC “Mladost“ Matija Bratuljević na danas održanoj KZN.

“Danas je poslednji dan za prijavljivanje plivača, koji će sutra imati besplatan lekarski pregled. Trenutno je prijavljeno 185 takmičara, a očekuje se da će za Bogojavljenje zaplivati blizu 200 učesnika koji će na ovaj način pokazati odanost veri i srpskoj tradiciji. Svi koji budu plivali su pobednici”, kaže Dragan Savković iz SC Mladost.

Sve mere sigurnosti su preduzete, dežuraće ekipe hitne pomoći i policije, angažovani su ronioci, a samo plivanje za Časni krst pune dve decenije postalo je primer drugima u okruženju gde smo dali svoj doprinos u obnavljanju ove manifestacije koja je od strane Republike Srbije postala prepoznatljiva kao najorganizovanija,dodaje Savković.

Manifestacija je obnovljena 2005.godine i ništa novo nije izmišljeno već smo išli putevima predaka, rekla je etnolog Snežana Ašanin i dodala da se ova kulturna, verska i sportska manifestacija sa pravom nasla na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa.

“Ministarstvo kulture RS je u decembru prepoznalo našu običajnu praksu i upisalo na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, propozicije su jako stroge što znači da ovaj element ima jaku održivost, da je jako ukorenjen u tradiciji. Čitave godine se radi na pripremi,a pobednik koji bude iz reke Morave izvadio krst, poneće titulu nosioca Bogojavljenskog krsta za grad Čačak za tu godinu. Republika Srbija prepoznala je ovu manifestaciju kao najorganizovaniju ,a zasluge pripadaju crkvi, vojsci kao i svima koji učestvuju u obeležavanju Bogojavljenja pune dve decenije”, rekla je Ašanin.

Obeležavanje praznika biće uveličano Bogojavljenskom svečanom akademijom u Kulturnom centru u Čačku. Tada će biti dodeljena titula Nosioca Bogojavljenskog krsta i organizovan bogat kulturno-umetnički program. Tema ovogodišnje Bogojavljenske akademije je “ Srbi sa druge strane Drine, a pored zdravičara Vuka Pantovića I Milinka Gojkovića gost će biti glumac Tihomir Stanić.

Svi učesnici plivanja za Bogojavljenski krst su pobednici, poručuju organizatori, SC Mladost, Narodni muzej i Kulturni centar Čačak. Pokrovitelji manifestacije su crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg i grad Čačak.

GZS

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *