Kajak Ostali sportovi

On je jedini Srbin koji je vozeći kajak savladao divlju i ekstremnu reku Saliven u Kini: Pavle ostvario najveći uspeh u istoriji srpskog kajaka i kanua (FOTO)

Kraljevo – Vožnja kajaka u Srbiji postaje se popularnija, a da je sve više mladih koji su strastveni kajakaši pokazuje i primer mladog Pavla Zdravkovića. Svaki brzak u gornjem toku Ibra, talas i krivine ove hladne planinske reke on dobro poznaje, jer su prvi kajakaški koraci napravljeni upravo u ovim vodama, a onda su na red došle i neke nove i zahtevnije plovidbe, ali i medalje na takmičenjima.

– Ibar je najlepša brza reka, ekstremna reka velikog potencijala, najekstremnije mesto je Kina i reka Saliven što je bio veliki izazov. Jedini sam na toj reci uspešno završio takmičenje sa naših prostora. Poseban utisak nosim sa reke Vrbas u Banja Luci kao i sa reke Treska koja se uliva u Vardar, gde je bili Evropsko prvenstvo u kajakaštvu i utisci su zaista posebni, ali sam srećan i zbog dobrih ostarenih rezultata, kaže Pavle za RINU.Rezultsti nisu izostali ni na mnogim medjunarodnim takmičenjima, a prethode im ozbiljni treninzi na rekama u okruženju.

Važnije od priznanja i osvojenih nagrada za Pavla je afirmacija ovog sporta, pre svega kod mladih jer upravo podrška u prvim koracima je presudna. Stoga trening sa kajakšima se ne propušta. Naum Mrvić prve kajakaške korake napravio je pre dva meseca i kako kaže, upravo mu je Pavlova podrška bila presudna da se oproba u ovom sportu.

– Treninzi jesu naporni i traju po sat ipo, moraš biti dobar plivač i raditi na fizičkoj kondiciji jer je neophodna snaga, pre svega u rukama. Roditelji su bili pomalo skeptični, ali sam ih , zajedno sa Pavlom razuverio i verujem da ću i ja , jednoga dana postići oslične rezultate i biti nekom podrška i vetar u leđa kao što je on meni, kaže mali Naum Mrvić.

Jedan od onih koji potvrdjuje da rezultati kad tad moraju biti vidljivi kada se svakodnevno trenira jeste Veljko Janjić.- Trening ne propuštam, već deset godina, nije zahtevan sport ako voliš , da imaš volju. Ibar je brza reka i dobar je za kajak na divljim vodama, ima i mirnih mesta. Spreman se za prvenstvo Srbije, upravo ovde, na Ibru, intezivni su treninzi i nadam se da ću postići uspešne rezultate“, kaže Janjić.

Mnoge reke u Srbiji poput Ibra sa svojim brzacima, divljom vodom i prelepim okruženjem odlične su kao poligon za nezaboravno iskustvo i adrenalinski doživljaj u kajacima pa stoga i ne čudi što je poslednjih godina sve više onih koji se odlučuju da se bave ovim sportom.

RINA

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *