Atletika

Kraljevo domaćin najboljim takmičarima kraljice sporta na Prvenstvu Balkana za seniore

Kraljevo, grad sporta, na rekonstruisanom Atletskom stadionu, jednom od najlepših u Srbiji, dočekalo je najbolje sportiste iz dvadeset zemalja učesnica Prvenstva Balkana u atletici za seniore. Dobrodošlicu u naš grad poželeo im je gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, koji je i, na svečanoj ceremoniji, otvorio ovo veliko i značajno takmičenje.

„Kada smo pre nekoliko godina započeli rekonstrukciju Atletskog stadiona pored Ibra, mnogi su smatrali da je to veliki izdatak i za budžet Grada Kraljeva i za budžet Republike Srbije, međutim, prošle godine bili smo domaćini tri veoma značajna takmičenja na Atletskom stadionu, a ove godine Kraljevo je domaćin Balkanskog atletskog šampionata za seniore i čak 700 takmičara sa čitavog Balkana došlo je u Kraljevo. Svi takmičari, ali i njihovi treneri i ljubitelji atletike sa čitavog Balkana, popunili su kraljevačke hotele i ugostiteljske objekte, tako da ćemo svi zajedno imati veliku korist što se u našem gradu organizuje ovakvo takmičenje“, rekao je gradonačelnik i istakao:

„Naš cilj je da, privatizacijom Mataruške i Bogutovačke Banje, veliki broj turista iz Srbije, sa Balkana i iz čitave Evrope dođe u naš grad, ali naša želja je i da organizacijom različitih sportskih događaja na rekonstruisanom Atletskom stadionu, i u Staroji u Novoj hali sportova, popunimo hotelske kapacitete i da svake nedelje u julu i avgustu imamo različite sadržaje.“
Gradonačelnik je podsetio i na to da je prošle nedelje gradski trg iz večeri u veče bio sve puniji jer su ljubitelji dobre muzike mogli da vide i čuju najbolje muzičare iz Srbije, Francuske i čitavog Baklkana, a potom i Festival „Zlatne harmonike Kraljeva“, tako da su i ljubitelji narodne muzuke mogli da uživaju u najboljoj srpskoj tradicionalnoj muzici.
On je najavio da Kraljevo očekuje i čitav niz različitih sportskih sadržaja tokom celog avgusta, ali i koncerata, a sve to će, za Kraljevčane i goste našeg grada, biti potpuno besplatno.

Pomoćnik gradonačelnika za sport Miloš Simović, nekadašnji reprezentativac države u atletici, među brojnim uspesima i dvostruki pobednik Balkanskog šampionata na 200 i 4h400 metara, istakao je koliko je ponosan na to što je u Kraljevu organizovan jedan ovakav sportski događaj.

„Jedan od mojih snova se upravo ostvaruje“, rekao je Simović i zahvalio Gradu Kraljevu, Balkanskoj asocijaciji, Srpskom atletskom savezu i svim ljudima koji prate „mašineriju ovog sjajnog događaja“ i dodao da se očekuje dosta rezultata, dosta normi za Svetsko prvenstvo. Ipak, ova značajna sportska manifestacija nije jedina ovog leta u Kraljevu.
„Mi radimo intenzivno na sportskim događajima u našem gradu, svakog vikenda imamo neki sportski događaj. U avgustu nas očekuje nova disciplina tri na tri u centru grada, imaćemo auto-trku na Beranovcu, javne časove za decu osnovnih škola i predškolskih ustanova kao, na primer, obuku pilota na našem sportskom aerodromu. I u septembru će biti sportskih događaja, poput Svesrpskog kupa, ali neka ostali događaji budu iznenađenje. Naši sugrađani će sigurno do kraja leta imati prebogat sportski program“, poručio je Simović.
Poznato ime srpske atletike Slobodan Branković je istakao da mu je velika čast što, u ime Evropske atletike i Balkanske atletike, može da pozdravi sportiste i trenere iz 20 zemalja Evrope i Balkana koji učestvuju na prvenstvu u Kraljevu. Osvrnuvši se na trku na 400 matara prepone, na kojoj je nastupao vicešampion sveta sa poslednjeg Svetskog šampionata, koja se odvijala tokom svečanog otvaranja, Branković je istakao da bi sa upravo postignutim rezultatom pobedio na većini svetskih mitinga.

„Ovo je bio dug proces da dođemo do jednog ovakvog lepog objekta koji je rekonstruisan i na kome danas imamo učešće jednog velikog broja svetskih, evropskih, olimpijskih šampiona, osvajača medalja. Grad Kraljevo neće stati na ovome. Srpski atletski savez, Balkanska atletika, Evropska atletika sigurno će podržavati Atletski klub i Grad Kraljevo u organizaciji još većih takmičenja – to je interes svih nas, i naše atletike, a i ljubitelja atletike i ljubitelja sporta u ovom delu Srbije“, rekao je Branković i naglasio:
„Nije sport samo za velike gradove, Beograd, Novi Sad, Niš… Pokazali smo da može i Kraljevo da bude domaćin – dvadeset zemalja je ovde, a kod nas se organizuju i neka takmičenja koja imaju status evropskih šampionata pa nemaju 20 učesnika. Ponosan sam na ovo što smo uradili. Nadam se da će mnogi od njih postići svoje lične rekorde, evropske rekorde, dosta normi za odlazak na Svetsko prvenstvo u Budimpeštu ove godine, najveće atletsko takmičenje ove godine u kalendaru. Balkanijada je zato i bila u ovom terminu jer su poslednje šanse da se ispune norme da se ode na taj najveći događaj. Očekujem kao direktor Srpskog atletskog saveza da naši takmičari osvoje najveći broj medalja i još neko iznenadi i ispuni normu za Budimpeštu“, poručio je Slobodan Branković prilikom svečanog otvaranja Prvenstva Balkana u atletici za seniore u našem gradu.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *