Fudbal

Maja Gojković posetila igračice Ženskog fudbalskog kluba „Borac” u Čačku

Čačak – Potpredsednica Vlade Republike Srbije, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka kulture Maja Gojković posetila je danas povodom obeležavanja Međunarodnog dana devojčica igračice Ženskog fudbalskog kluba „Borac” u Čačku i tom prilikom sa njima razgovarala o podsticanju razvoja ženskog sporta, usavršavanju i značaju suzbijanja rodno zasnovanih predrasuda, saopštili su iz Ministarstva kulture.

Cacak, 11. oktobra 2023. -Potpredsednica Vlade Republike Srbije, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka kulture Maja Gojkovic posetila je danas povodom obeležavanja Medunarodnog dana devojcica igracice Ženskog fudbalskog kluba “Borac” u Cacku i tom prilikom sa njima razgovarala o podsticanju razvoja ženskog sporta, usavršavanju i znacaju suzbijanja rodno zasnovanih predrasuda. FOTO TANJUG/ KOORDINACIONO TELO ZA RODNU RAVNOPRAVNOST / DARIO KONSTANTINOVIC / nr

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog susreta sa igračicama koje su se, kako je ukazala, izborile kvalitetima za jednakost u jednom tipično muškom sportskom kolektivu, koji je jedan od sinonima Čačka i postale uzor vršnjakinjama, ali i budućim generacijama.

Ona je rekla da je današnji boravak u Čačku želela da iskoristi da ih na simboličan način podrži u odluci da za sport izaberu jedan od onih koji je uglavnom važio za „muški sport”.

Gojković je čestitala fudbalerkama Borca i svim devojčicama njihov dan uz želju da rade na svom obrazovanju, usavršavanju i razbijanju rodno zasnovanih predrasuda i pokažu koliko su sposobne za najviše rezultate.

Tom prilikom je podsetila da je sa predsednikom Fudbalskog saveza Srbije Draganom Džajićem potpisala Sporazum o saradnji između Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i Fudbalskog saveza, u cilju unapređenja rodne ravnopravnosti i jačanju položaja žena u Srbiji, kao i zajedničkom radu u tome da se što više promoviše bavljenje ženskim fudbalom u Srbiji.

Ona je ukazala da je sport veoma važan bez obzira čime će se devojčice baviti u budućnosti jer doprinosi jačanju discipline, ali i podstiče timski rad.

Istakla je da će država nastaviti sa kreiranjem okvira za ravnopravan položaj žena i devojčica u našem društvu i da to pokazuje i novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kao i napori Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i Vlade na promociji politike nulte tolerancije prema rodnoj diskriminaciji.

„Ženski sport zaslužuje pažnju i naš je prioritet pored razvoja vrhunskog, profesionalnog sporta. Moramo da uključimo što veći broj devojčica da se bave sportom. Bavljenje sportom doprineće povećanju vašeg samopouzdanja i razvijanju timskog duha. Neka vas današnji dan posebno podseti na to koliko ste jake i sposobne za najviše rezultate, do kojih ćete doći vrednim radom”, istakla je Gojković.

Ona je tom prilikom dobila i počasnu člansku kartu FK „Borac”.

Međunarodni dan devojčica 11. oktobar ustanovile su Ujedinjene nacije 2012. godine, sa ciljem da se poveća svest o mnogim pitanjima i nejednakosti sa kojima se suočavaju devojčice širom sveta, među kojima su pravo na obrazovanje/pristup obrazovanju, ishrana, zakonska prava, medicinska nega, zaštita od diskriminacije, nasilje nad ženama i dečiji brakovi.

Tanjug / GZS

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *