Odbojka

Pretpioniri Ribnice iz Kraljeva državni odbojkaški šampioni

Mihajlo Milovanović, Dušan Delević, Nikola Veselinović, Milutin Simojlović, Vukašin Bajović, Andrija Seničić, Filip Šušić, Matija Kočović, Slađan Minović i Bogdan Mitrović – predvođeni trenerima Vladom Petkovićem i Anđelkom Šaptović i tehnikom Dejanom Ratkovićem – sa finalnog Prvenstva Srbije u Zrenjaninu, u Kraljevo su se vratili kao zlatni kraljevački dečaci.
U kategoriji pretpionira, igrači kraljevačkog Odbojkaškog kluba Ribnica osvojili su titulu prvaka Srbije nakon što su, u finalu Finalnog turnira Prvenstva Srbije, koji je igran od 26. do 28. maja u Zrenjaninu, savladali Crvenu zvezdu sa 3:1. 

Mladi odbojkaši Ribnice najpre su osvojili prvo mesto u grupi pobedivši maksimalnim rezultatom ekipe Voleja, Stražilova i Crvene zvezde, da bi i u polufinalu, istim reultatom, savladali zrenjaninski Proleter.

Kako je, na prijemu organizovanom za naše male velike šampione, istakao gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, posle osvojenog Kupa države davne 1978. godine, i Kupa Srbije 2021, mlađe kategorije našeg najboljeg odbojkaškog kluba priredile su pozitivno iznenađenje svima pokazujući da se i u mlađim kategorijama jako dobro radi. Iza ovog uspeha stoji proslavljeni odbojkaški reprezentativac, Kraljevčanin Vlado Petković, koji je znanje, dugo godina sticano u Crvenoj zvezdi i inostranim klubovima, nesebično delio kraljevačkim mališanima. 

„Jako sam srećan kada se naši reprezentativci vraćaju u svoj grad i posvećuju vreme sportu, koji im je sve dao u životu. Vlado je neko od koga može mnogo da se nauči i trudio se da ovim mladim momcima bude i trener u odbojci, ali i neko ko će ih posavetovati i u trenucima kada se odlučuje utakmica dati trenerski ali i očinski savet“, rekao je gradonačelnik napomenuvši da su mladi zlatni Krljevčani svi odlični đaci. 

„Odbojka treba da bude sport kojem će posvetiti svoje slobodno vreme, ali preostali deo dana treba da posvete školi. Treba da budu uspešni i u sportu, ali ne treba ni u kom trenutku da zapostave školu. Godine 1978. tim Ribnice činili su studenti, koji su kasnije završili fakultete i uspeli da obeleže ovaj grad ne samo kao uspešni sportisti, već, po završetku spotskih nadmetanja, kao uspešni i u profesionalnoj karijeri. Siguran sam da će ovi mladi momci još mnogo puta doneti medalje u naš grad i da će zabeležiti uspehe i u seniorskoj konkurenciji“, rekao je gradonačelnik zahvalivši predsedniku kluba, trenerima, igračima i svima koji su pomogli da OK Ribnica donese još jednu medalju u naš grad.
Pomoćnik gradonačelnika za sport Miloš Simović čestitao je rukovodstvu OK Ribnica, svima koji rade kako bi stvarali ovakve rezultate, a posebno „ovim mladim ljudima koji su napravili jedan veliki iskorak i krenuli stepenicama, kojima će, verujemo, doći do kraja, kojih će biti mnogo, ali će uvek izlaziti kao pobednici“. 

„Dobra stvar za naš sport je što možemo da se podičimo da imamo šta da ponudimo i u ženskom i u muškom sportu. Grad Kraljevo će ulagati i dalje i još više u sport, sa željom da se ovako mladi ljudi edukuju, kroz sport stiču što više prijatelja, upoznaju i pobede i poraze, jer će samo tako sutra biti uspešni ljudi. Mi ćemo se truditi da ih i dalje podržavamo, da svi zajedno ostanemo na ovom putu kojim su oni krenuli“, poručio je pomoćnik gradonačelnika Kraljeva za sport. 
 To što se zlatna medalja vratila u grad koji je bastion srpske odbojke – nije slučajno, smatra predsednik Sportskog saveza Kraljeva Aleksandar Daišević. 

„U ovom klubu se decenijama radi dobro, čekali smo da se pojavi jedna generacija od koje se može mnogo očekivati. Veliko hvala i veliko bravo za sve što su uradili za sebe, za svoj klub i za ovaj grad. Ribnica se ove godine pojavila na svim turnirima svih uzrasnih kategorija, od prvog do osmog mesta, plasirana od juniora do pretpionira. Mislim da to nije mala stvar i da za budućnost kraljevčka odbojke generalno ne treba brinuti, ali mora da se radi još više, ulaže još više kako bi ova deca sutra iste ovakve rezultate ostvarivala i kada budu starija, nadamo se i u seniorskoj konkurenciji“, kazao je Daišević ističući da je ova medalja prirodan sled onoga što se dešavalo u gradu decenijama unazad i da se „njoj raduju svi oni koji su makar jedan dan nosili dres OK Ribnica“. 
Pretpioniri Ribnice su iza sebe ostavila vršnjake iz Crvene zvezde, Proletera iz Zrenjanina, Niša, Stražilova iz Sremskih Karlovaca, novosadskog SK Volej i beogradskih klubova Crnjanski i AS. Pored pehara i medalja, mladi kraljevački odbojkaši mogu se pohvaliti i pojedinačnim nagradama – Vukašin Bajović je proglašen za najboljeg igrača (MVP) Finalnog turnira, Andrija Seničić je najbolji tehničar, a najbolji server Matija Kočović.

Vukašin Bajović je čestitao trenerima koji su ih, kako je rekao, doveli do ovog velikog takmičenja, kao i saigračima, bez kojih uspeh ne bi bio postignut. 

„Za samo godinu dana smo uspeli da okupimo ekipu koja može da parira velikim Novosađanima, Zvezdi i ostalim klubovima. Posle 15 godina Ribnica je uspela da osvoji titulu u bilo kojoj kategoriji.

Ovo je za nas veliki uspeh, ali ćemo ga, za sada, staviti po strani, da se posvetimo obrazovanju, a sledeće godine ćemo ponovo da donesemo medalju u naš grad“, rekao je kapiten Vukašin Bajović.
 Trener zlatnih kraljevačkih mališana Vlado Petković zahvalio je na prelepom i toplom prijemu u gradskoj kući. 

„Mislim da ovi dečaci to zaslužuju. Velika zahvalnost i roditeljima jer su deca vaspitana, dobra, pokazala su na turniru odgovornostu – iz utakmice u utakmicu. Najviše me raduje to što, od osam ekipa na prvenstvu dve imaju superligaša – Ribnica i Crvena zvezda, a pravilo od ove godine je da svaka superligaška ekipa ima predstavnika u mlađim kategorijama – pretpionirima. Mi imamo pretpionire – dobre, a svi sada znaju da imamo pretpionire – šampione države“, rekao je Petković.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *