Vesti

HUMANIJI USLOVI ZA NAJTEŽE PACIJENTE:Fondacija Mozzart donirala najsavremeniju opremu Onkološkom dispanzeru u Čačku

Suočavanje sa najtežom dijagnozom prate stanje šoka, tuge, straha i besa, a pacijentima je uz adekvatnu terapiju i podršku lekara veoma važno obezbediti i što humanije uslove na odeljenjima gde se leče i provode dosta vremena. Podrška Fondacije Mozzart stiže na adrese zdravstvenih ustanova kojima je to najpotrebnije, a sada su Onkološkom dispanzeru Opšte bolnice u Čačku uručeni najsavremenija ginekološka stolica i EKG aparat koji će preglede učiniti mnogo efikasnijim i komfornijim, a lekarima u velikoj meriolakšati rad.

„Ova vredna donacija će omogućiti da se onkološki pacijenti leče na što humaniji, efikasniji i sigurniji način, a olakšaće i rad naših zaposlenih. Želim da se zahvalim Ani Dornik i njenom udruženju„Žena za ženu“, kao i Fondaciji Mozzart za koju se zna koliko je društveno odgovorna. Nadam se da ćemo i u budućnosti sarađivati sa njima”, istakaoje dr Dejan Dabić, direktor Opšte bolnice u Čačku, dodajućida će na novojstolici moći da se obavljaju i pregledi debelog creva.

Načelnica Onkološkog dispanzeradr Dragana Bojović je istakla da ova ustanova beleži veći broj obolelih, ali da su ponosni na činjenicu da njihovi pacijenti žive sve duže, što ukazuje da ih leče bolje i kvalitetnije. Dodala je da si najčešći karcinomi ginekološke regije, a veliki je i broj pacijentkinja sa karcinomom dojke kojima je takođe potrebno ginekološko praćenje zbog promene hormonalnog statusa tokom lečenja.

“Nova stolica je poslednja reč tehnike, izuzetno je udobna, funkcionalna i omogućiće komforniji pregled za naše pacijentkinje. Ranije smo imali jednu staru stolicu iz prošlog veka, koja je bila nefunkcionalna i zahtevala je veliko angažovanje i medicinskih sestara i pacijenata da bi se kvalitetno obavio pregled. Drugi uređaj koji smo dobili je EKG aparat. Savremeno onkološko lečenje podrazumeva i praćenje kardiološke toksičnosti i veoma je važno precizno praćenje tih toksičnosti. Novi EKG aparatmože da izračunava neke intervale koji su nama veoma važni, a koje smo ranije morali da računamo ručno, tako da će nas ovo sada mnogo ubrzati i imaćemo više vremena za rad sa pacijentima”, istakla je dr Bojović.

Donacija Onkološkom dispanzeru u Čačku realizovana je na inicijativu udruženja „Žena uz ženu“, koje se bavi edukacijom, prevencijom i podrškom žena obolelih od raka dojke. Ana Dornik, jedna od osnivačica, i sama je pobedila ovu opaku bolest ipronašla svoju misiju u osnaživanju drugih žena na njihovom putu ozdravljenja. Ana je iz ličnog iskustva ukazala na to koliko je oplemenjivanje prostora u kojem se leče onkološki pacijenti važno.

“Jako je važno promeniti prostor u kome se žena leči od ove teške bolesti jer je to najbliži susret sa smrću. Kada odlazite na prvu terapiju, susrećete se sa nečim nepoznatim. Iz tog razloga su podrška lekara i prostor u kome se lečimo već jedan korak lečenja koji je otpočeo i pre samog protokola. Evo ja danas, dve i po godine od završetka mog lečenja, znam da mogu da letim još dalje sa ženama koje su moja snaga i sa društveno odgovornim kompanijama kao što je Mozzart”, istakla je Ana Dornik.

Milica Čakajac iz Fondacije Mozzart je istakla da doktorka Bojović i ceo njen tim ulažu velike napore kako bi svi onkološki pacijenti u Čačku bili adekvatno zbrinuti.

“Ono što je takođe podjednako važno jeste da oprema bude dobra i kvalitetna, tako da je Fondacija Mozzart prepoznala njihove potrebe i iskreno se nadam da će savremena ginekološka stolica i EKG aparat poslednje generacije na najbolji mogući način uticati na to da lečenje pacijenata bude što kvalitetnije. Hvala i Ani Dornik, ona je svetao primer I podrška svim ljudima koji prolaze kroz ovaj dispanzer”, istakla je Čakajac.

Ginekološka stolica i EKG aparat samo su deo vrednih donacija koje Fondacija Mozzart, uz podršku Ministartsva zdravlja,od početka godine upućuje zdravstvenim ustanovama širom Srbije. Novo sanitetsko vozilo stiglo je Zdravstvenom centru Knjaževac, prevremeno rođene bebe u Paraćinu I Prokuplju zbrinjavaju se u novim inkubatorima, Opšte bolnice u Subotici I Univerzitetski klinički centar u Kragujevcu opremljeni su savremenom medicinskom I računarskom opremom, a mališani sa teškim opekotinama iz celog regiona leče se uz pomoć revolucionarnog sistema za transplantaciju kože koji je Fondacija Mozzart donirala Inisitutu za majku I dete.U narednom periodu realizovaće se i donacije stolice za stereotaksičnu biopsiju Centru za radiologiju Kliničkog centra u Nišu, kao I ultrazvučnog aparata Domu zdravlja Savski venac.

Fondacija Mozzart

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *