Vesti

U toku prijave za plivanje za Časni krst na Bogojavljenje

Tradicionalno plivanje za Časni krst na Bogojavljenje će se ove godine održati u petak 19. januara. Od obnavljanja ovog narodnog običaja, toga dana će odvažni mladići i devojke jubilarni dvadeseti put zaplivati hladnom vodom Zapadne Morave.

U Sportskom centru “Mladost“, koji je jedan od nosilaca organizacije ove tradicionalne manifestacije u toku su pripreme za svečano obeležavanje Bogojavljenja.

-Znamo dobro da je plivanje za Časni krst jedna od najznačajnijih manifestacija koja se u toku godine održava ne samo na prostoru naše ustanove, već i celog grada. Trudimo se da iz godine u godinu ovu već tradicionalnu svetkovinu dižemo na još viši nivo. Na Bogojavljanje svi putevi vode ka gradskoj plaži pa očekujemo i ove godine veliki broj naših sugrađana. Potrudićemo se kao i prethodnih godina još jednom na plaži napravimo ambijent koji će se prepričavati. Pozivam naše sugrađane da prisustvuju ovoj tradicionalnoj manifestaciji i svojom podrškom odvažnim plivačima daju doprinos da još jednom iz Čačka pošaljemo spektakularnu sliku u svet – rekao je direktor SC “Mladost“ Matija Bratuljević.

U toku je i prijavljivanje plivača. Neophodno je da svi uspešno prođu lekarski pregled, kako bi dobili dozvolu da zaplivaju hladnom Moravom. Zainteresovani se mogu prijaviti u SC “Mladost“, ili putem telefona 063/1116663.

-Pozivamo sve zainteresovane da se blagovremeno prijave za plivanje. Već se zna uhodana procedura oko svih priprema za plivanje za Časni krst. Očekujemo veliki broj plivača i pozivam ih da kao i prethodnih godina samo učešće prilagode veličini praznika koji taj dan svi proslavljamo. Za Bogojavljensku akademiju takođe spremamo odličan program, tako da verujem da će taj dan biti kao i ranije jedan pravi i veličanstveni praznik u našem gradu – rekao je Dragan Savković iz SC “Mladost“.

Uz organizatora Sportski centar “Mladost“, suorganizatori ove manifestacije su Narodni muzej i Kulturni centar. Samo plivanje za Časni krst se održava u 10 časova, posle liturgije i litija. U 19 sati se u velikoj sali Kulturnog centra održava tradicionalna Bogojavljenska akademija.

Pokrovitelj je grad Čačak, a manifestacija se održava pod blagoslivom Srpske pravoslavne crkve i vladike Žičke eparhije.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *