Košarka Školski sport

Divna priča o čačanskom školskom sportu, košarci i omiljenom profesoru Agatonu Gaju Čakajcu

Priča o padelu, nenadano, završila se iskrenom ispovešću o školskom sportu, košarci i omiljenom profesoru Agatonu Gaju Čakajcu.

Pored sadašnje funkcije u padel savezu Stefan Kovačević je difovac, umetnička duša, pevač, nekadašnji košarkaš i učenik čačanske OŠ „Vuk Karadžić“.

Za „Vuk“ ga vezuju samo lepa sećanja, pre svega na profesora fizičkog vaspitanja Agatona Gaja Čakajca. Popularni profesor fiskulture bio je poznat u celoj čačanskoj varoši. Stefanov nastavnik je za šest godina (od 1997. do 2003.), sa svojim učenicima, doneo tri odličja sa državnih prvenstava. Da se podsetimo, košarkaška ekipa OŠ „Vuk Karadžić“ 2000. godine plasirala se na republičko takmičenje koje je održano u Zrenjaninu u formatu školske olimijade. Takmičilo se više škola iz Srbije, u petnaest sportova, a vođa tima iz Čačka i trener košarkaškog sastava bio je omiljeni profesor Gajo Čakajac.

„U tom košarkaškom sastavu, dečaka rođenih 1985/86. godine, ispostaviće se kasnije, najzvučnije ime bio je nekadašnji košarkaš Borca, Partizana i reprezentativac Srbije, Uroš Tripković. Igrali su još Filip Stefanović, Nikola Azanjac, Igor Raca…U polufinalu smo dobili OŠ „Ada“ iz Novog Sada koju je predvodio Nikola Mašulović. Sa 207 cm bio je najviši pionir u srpskoj košarci, a kasnije je dostigao visinu od 217 cm. Potom, smo izgubili u finalu, ali smo postali vicešampioni Srbije“, rado se priseća sportskih uspeha i fenomenalnog pedagoga i učitelja košarke.

Ekipa se 2000. godine okupila zbog rezultata koji je Vaša bivša škola napravila tri godine ranije.

„Da, “Vuk“ je 1997. godine igrao na završnom turniru koji je održan u hali kraj Morave. Postali su šampioni Srbije nakon pobede nad ekipom sa Novog Beograda. Igrači Partizana Aleksandar Gajić i Ivan Andonov igrali su za Novobeograđane. Za nas su igrali sadašnji kondicioni trener FMP – a Feđa Sretenović, advokat Ivan Milosavljević, doskorašnji pomoćnik u Borcu Đorđe Mićić, Mihajlo Čorbić…I 2003. godine, ekipa OŠ „Vuk Karadžić“‚ predvođena profesorom fizičkog vaspitanja Gajom, postala je po drugi put prvak države. Igrali su perspektivni košarkaši Miljan Radisavljević, Ičelić, Šimić, Filip Dedijer…Dakle, za šest godina profesor fizičkog vaspitanja Gajo Čakajac osvojio je tri medalje, dve zlatne i srebrnu, što je veliki rezultat za školsku Srbiju i sam Čačak“.

Interesantno, dve decenije od osvajanja vicešampionske titule učenici profesora Srđana Parezanovića postali su po treći put školski šampioni Srbije.

„Sada je profesor Srđan Parezanović ponovio uspeh iz đačkih dana. Samo se korona isprečila da šampioni ne odu na svetsko školsko prvenstvo koje je trebalo da se održi u Šibeniku. Red je da pomenem i tadašnje direktore škole Slobodana Radmilca i Danila Beodranskog“, zaključuje generalni sekretar Padel – teniskog saveza Srbije, Stefan Kovačević.

Đurđe Mečanin/Mozzart Sport

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *