Vesti

Đacima ŠOSO „Ivo Lola Ribar“ i OŠ „Dimitrije Tucović“ sportski rekviziti na dar

Predsednik Privremenog organa grada Kraljeva dr Predrag Terzić, sa saradnicima, obišao je Školu za srednje i osnovno obrazovanje „Ivo Lola Ribar“ i Osnovnu školu „Dimitrije Tucović“. U sklopu akcije donacija sportske opreme i rekvizita, on je zajedno sa predstavnicima Sportskog saveza Kraljeva, darivao lopte za rukomet, odbojku, košarku i fudbal, kao i rančeve, školi odnosno učenicima.

Kako smatra, Sportski savez Kraljeva treba da brine o profesionalnim klubovima u košarci, odbojci, rukometu, ali sa druge strane, neophodno je da pomaže amaterskim klubovima, da izlazi u susret deci koja se bave sportom i da, kroz donacije opreme za nastavu fizičkog vaspitanja, obezbede dovoljno opreme za osnovne i srednje škole na čitavoj teritoriji grada Kraljeva. 

„Bitno je da ulažemo u naše profesionalne klubove kako bi oni ostvarili uspeh u najvišem rangu takmičenja, ali je još važnije da brinemo o deci, osnovcima i srednjoškolcima, koja treba da se bave sportom i na taj način zdravo odrastaju“, poručio je Terzić.

Kako je podsetio, Osnovna škola „Dimitrije Tucović“ je jedna od retkih osnovnih škola u gradskom jezgu koja nema fiskulturnu salu. 

„Započeta je gradnja sale, koja se nalazi iz zgrade škole, međutim, došlo je do određenih problema prilikom izdavanja dozvole, tako da ćemo ubrzo rešiti te probleme i već naredne nedelje nastaviti sa radovima. Jako je važno da učenici ove škole imaju fiskulturnu salu kako bi neometano mogli da obavljaju časove fizičkog vaspitanja kada vremenski uslovi ne dozvoljavaju da se ti časovi održe napolju“, pojasnio je predsednik Privremenog organa Grada. 

Prema njegovim rečima, Grad će u budućnosti ulagati dodatna sredstva kako bi bile izgrađene fiskulturne sale i u drugim mestima. 

„Ove godine će biti završena projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju dve sportske sale – na Beranovcu u izdvojenom odeljenju OŠ ′Vuk Karadžić′ i u OŠ ′Milunka Savić′ u Vitanovcu, s tim što će obe biti korišćene za časove fizičkog vaspitanja, ali i za rekreativce i decu koja se bave treniranjem nekog sporta u popodnevnim časovima. Verujem da će fiskulturna sala u Vitanovcu značiti mnogo jer u čitavom gružanskom i gledićkom kraju nemamo nijednu salu za bavljenje sportom“, naglasio je Terzić. 

Predsednik Privremenog organa grada Kraljeva istakao je da Grad izdvaja sredstva za sportske klubove, ali mora da ulaže i u sportsku infrastrukturu, pa podsetio da je na tom polju mnogo urađeno u prethodnih nekoliko godina.

„Rekontruisali smo atletski stadion u Kraljevu, koji danas izgleda prelepo i sigurno je jedan od najlepših u Srbiji, sa Ministarstvom omladine i sporta uložili smo novac u rekonstrukciju terena pod obalom, tako da sada svi Kraljevčani koji se bave košarkom, odbojkom, rukometom, imaju i uslove za to, izgrađene su i fiskulturne sale u Domu učenika srednjih škola u Kraljevu i u OŠ ′Živan Maričić′ u Žiči“, podsetio je Terzić, pa istakao da Grad će, u budućnosti, nastaviti da ulaže sredstva u izgradnju fiskulturnih sala i rekonstrukciju školskih zgrada na teritoriji čitavog Kraljeva.

Direktorka ŠOSO „Ivo Lola Ribar“ Biljana Mandić Dimitrijević istakla je da su sport i fizička aktivnost važni za svu decu, a posebno za decu sa smetnjama u razvoju jer im pružaju mogućnost da razviju svoje sposobnosti. 

„Ova donacija mnogo znači jer će poboljšati uslove za rad. Nedavno smo dobili jednu ozbiljnu donaciju u okviru Projekta inkluzivnog igrališta, koji je u fazi izrade, koja će nam, sa današnjom donacijom sportskih rekvizita, pomoći da unapredimo mogućnosti koje škola poseduje kako bi pružili maksimalno kvalitetne uslove za rad sa našom decom“, izjavila je direktorka Mandić Dimitrijević.

„Kraljevo ne bi bilo grad sporta da se ne ulaže u osnovno obrazovanje i u bavljenje fizičkom kulturom dece još od najmlađeg uzrasta, zato svaka donacija opreme mnogo znači. Hvala Gradu i Sportskom savezu na donaciji koja će sigurno značiti školi, a najviše đacima. Pohvalila bih sve spotske klubove koji su se potrudili da decu odvoje od ulice i negativnih pojava jer je bavljenje sportom nešto što može da spasi budućnost“, kazala je direktorka OŠ „Dimitrije Tucović“ Dragana Đurović.

Predsednik Sportskog saveza Kraljeva Aleksandar Daišević podsetio je da kraljevački Savez godinama organizuje akcije donacija sportske opreme školama, a pogotovo školama na seoskom području.

„Ovog puta odlučili smo da posetimo škole u kojima do sada nismo bili i drago nam je da će dodela opreme, koja nije toliko velika, sigurno značiti đacima. U narednom periodu ćemo ŠOSO ′Ivo Lola Ribar′ darivati i jednu ozbiljniju donaciju sportske opreme jer mislim da će im to mnogo više značiti. OŠ ′Dimitrije Tucović′ je jedna od retkih gradskih škola koja nema sportsku odnosno fiskulturnu salu, i koja je trenutno u izgradnji, pa smo želili da se uverimo u napredak radova i istovremeno doniramo opremu“, izjavio je Daišević. 

Kako je najavio, kraljevački Sportski savez će, do kraja kalendarske godine, obići još nekoliko škola, pre svega na seoskom području, za šta su obezbedili sportsku opremu i rekvizite, a uskoro počinju da prave planove donatorskih akcija i za narednu godinu.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *